Călătoriile ne aduc mai multă fericire decât bunurile materiale
© Articol tradus sau scris de Psihologia de Azi
Satisfacția legată de o călătorie nmaipomenită durează mult mai mult decît cea produsă de cumpărarea unor lucruri noi, arată un studiu psihologic.
Experiențele sunt cele care fac cu adevprat diferența – sunt mult mai personale și mai dificil de comparat cu ale celorlalți, afirmă profesorul Thomas Gilovich, autorul studiului publicat în Journal of Personality and Social Psychology.
În ceea ce privește bunurile materiale, mulțumirea scade destul de repede, de obicei din cauza invidiei resimțite cu prilejul comparațiilor pe care le facem: alții și-au cumparat un obiect din aceeași categorie (mașina, televizor cu ecran plat etc.), dar mai bun și mai scump, ceea ce ne provoacă sentimente negative și nemulțumiri.
Acest lucru explică de ce oamenii care călătoresc frecvent sunt mult mai mulțumiți de viața lor și sunt mult mai predispuși la o viață împlinită, decât cei care preferă să investească în bunuri materiale care își pierd valoarea în timp.
Faptul că părăsim zona noastră de confort și ne lăsăm ghidați de instincte și aptitudini pe care le-am căpătat în timp, ne readuc acea doză de entuziasm de care suntem privați atunci când nu călătorim.
Înlocuind amintirile de neuitat cu niște lucruri care se devalorizează financiar și emoțional, riscăm să avem o viață neîmplinită și bântuită de regrete și nemulțumiri.